Dag & nacht

Twee werelden die bij elkaar horen

In dit kader past hier goed een klein stukje over dromen van Dr. C.J. Schuurman, psychiater en psychotherapeut die leefde van 1898-1979 (‘Individuatie als Levenskunst’, pag. 133 en 134, 1978 Ankh-Hermes bv) en dan met name zijn vertolking van de verhouding tussen het bewustzijn dat bij de dag hoort en wat bij de nacht hoort:

“…oorspronkelijk hebben we eigenlijk alleen maar één bewustzijnsfunctie in onze ziel die uitgaat van wat we noemen: het wezen van de ziel of het creatieve centrum. Zodra dit het niveau van de Ik-vorming bereikt (dat is dus nog diep in de ziel), splitst het bewustzijn zich in tweeën. Er ontstaat een bewustzijn in onze hersens, de bovenbouw van onze ziel, en één in de vitale onderbouw van onze ziel, diep in ons en dat komt ’s nachts aan de orde. Er is dus wel een splitsing van bewustzijn, maar geen werkelijke afscheiding tussen die twee, hoewel we dat vaak zo beleven. Dag- en nachtbewustzijn gedragen zich in ons als het ware als twee personen. Beide gaan hun eigen gang. Nu gaat het er om dat ze als twee personen elkaar gaan ontmoeten. Dat gebeurt in de droom. Op den duur moeten ze de weg vinden om met elkaar samen te werken en aan elkaar die bijdrage te geven die ze geven kunnen”…. …“Samen vertegenwoordigen dag-en nachtbewustzijn pas de werkelijkheid. Gewoonlijk leven wij vanuit het dagbewustzijn; we denken dat we wel voldoende tijd met de werkelijkheid in contact staan, maar we moeten beseffen dat dat een grote illusie is. Gewoonlijk staan we helemaal niet in contact met de werkelijkheid, maar met die eenzijdige visie op de werkelijkheid die niet de werkelijkheid is. Daarom is het hele proces van dromen begrijpen en door ons heen laten gaan zo belangrijk”

DagenNacht

Schuurman zegt dus eigenlijk dat onze twee bewustzijnskanten eigenlijk één geheel vormen en met elkaar zinvol(ler) zouden moeten samenwerken om tot de volledige werkelijkheid te komen. En dat is nu precies wat het werken met dromen beoogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *