Paul Lem

Opleiding en ervaring

PaulFoto2

Gedurende ruim 25 jaar heb ik gewerkt als Algemeen Directeur van o.a. middelgrote bedrijven en organisaties in zowel het bedrijfsleven als de non profit sector. Management, Marketing en Financiën hebben in mijn werkzame leven een centrale rol gespeeld. Maar ik heeft ook ruim 40 jaar praktische ervaring met o.a. de Yijing, Yoga, Meditatie, Coaching en Droomwerk. Ik combineer opleiding, theorie en praktijkervaringen en pas deze toe in o.a mijn praktijk voor Droombegeleiding.

Voor wat betreft het werken met dromen heb ik o.a. de 2-jarige opleiding tot Gecertificeerd Droomcoach afgerond bij Aad van Ouwerkerk en Hannah van der Borst en diverse workshops gevolgd met betrekking tot droomwerk, zoals bijvoorbeeld bij Robert Bosnak. Verder heb ik een drietal modules, waaronder Imaginatievaardigheden I en II, afgerond aan de ‘School voor Imaginatie’ te Amsterdam (www:imaginatie.nl). Zie ook:  De-drie-stadia-van-imaginatie.

 

 

 

 

 

 

 

Lid van de Vereniging voor de Studie van Dromen (VSD)

 

 

2 thoughts on “Paul Lem

 1. Jeroen

  Goed dat je je bezighoudt met je innerlijke wereld. Maar eerlijk gezegd, opleiding tot ‘Gecertificeerd Droomcoach’…? Door wie is deze dan ‘gecertificeerd’?
  Opvallend altijd dat de ene ‘droomdeskundige’ te rade gaat bij de andere ‘deskundige’. En elke ‘deskundige’ komt met een boek op de proppen met zijn of haar gedachten, begint cursussen te geven e.d. of bezoeken droomconferenties, waarbij de ene bij de ander veren in de kont steekt.
  Je hebt helemaal geen anderen nodig voor je droomwereld. Het enige wat je moet doen is de beeldtaal te leren verstaan, en deze leer je door op je dromen te letten.

  Reply
  1. paul lem Post author

   Beste Jeroen,
   Dank voor je reactie. Hierbij mijn enigszins verlate antwoord: ‘De 2 jarige opleiding tot gecertificeerd droomcoach’ werd gegeven door een twintigtal deskundigen die hun sporen hebben en hadden verdiend op het gebied van het werken met dromen. Hannah Borst en Aad van Ouwerkerk waren twee van hen die tevens de opleiding verzorgden. Het gaat natuurlijk niet om de certificering an sich maar vooral om wat je van de opleiding hebt opgestoken en vooral ook of je in staat bent de diverse benaderingswijzen professioneel kunt toepassen. Dat je helemaal geen anderen voor je droomwereld nodig hebt ben ik maar zeer ten dele met je eens. Het is zeker zo dat wanneer je gevoel hebt voor het leren verstaan van de beeldtaal van je dromen (ná de nodige ervaring en miskleunen) dat je een heel eind komt. Maar lang niet elke droom laat zich zo gemakkelijk verstaan en met name niet wanneer het over jezelf gaat. Je droomt wat je droomt immers niet voor niets, het is je eigen onbewuste materiaal en dat is juist het meest onwillig om zich te laten verstaan. Een droombegeleider houdt de (ratio)handen van de dromer vrij om alle aandacht op de belevenissen in de droom gericht te houden. Het gaat namelijk vooral om de belevenissen, gevoelens en ervaringen uit en door de dromen. Dat leren verstaan van de droom volgt daaruit vanzelf. En, zoals ik al op de website schrijf, op den duur vervagen de grenzen tussen de droombegeleider en de dromer. Dus dat sluit dan weer wel aan op jouw bevinding.
   Met hartelijke groet,
   Paul Lem

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *